Vinho-Verde-Homemade-Cocktails-1
MOJITO VINHO VERDE

Miętowo-cytrynowy i świeży: idealne połączenie na długie letnie wieczory z przyjaciółmi

Klasyczny, orzeźwiający drink odkryty na nowo w wersji Low-Alco, na bazie naszego doskonałego Vinho Verde!

Składniki

- pół szklanki Destalo Vinho Verde White
- odrobina wody gazowanej
- łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 limonka (wyciśnięta)
- 5 listków mięty
- kruszony lód

Instrukcja

Użyj szklanki typu Long. posiekaj liście mięty, dodaj cukier (najlepiej trzcinowy, ale może być każdy inny). Następnie dodaj sok z limonki (możesz wrzucić 2 ćwiartki i ugnieść mudlerem) i uzupełnij kruszonym lodem, wymieszaj. Dodaj pół kieliszka Destalo Vinho Verde White i odrobinę gazowanej wody.
MIMOSAS VINHO VERDE

Niskoalkoholowy, lekki koktajl z mniejszą zawartością cukru resztkowego, z jednocześnie musującym i orzeźwiającym ciałem

 Jeśli planujesz rodzinny brunch w ogrodzie Mimosas będzie doskonałym pomysłem!

Składniki

- pół butelki Destalo Vinho Verde White
- sok z 6-ciu pomarańczy
- 3 łyżki Triple-Sec
- kostki lodu
- plasterki pomarańczy do dekoracji

Instrukcja

 Do przygotowania koktajlu użyj dużego dzbanka, by z łatwością wymieszać wszystkie składniki. Później serwować będziesz w kieliszkach typu flet (takie jak do wina musującego). Każdy składnik powinien być zimny, zwłaszcza wino! Należy je schłodzić do temperatury od 8ºC do 12ºC.
Najpierw wlej Vinho Verde, potem sok pomarańczowy, odrobina Triple Sec dla odmiany i na koniec odrobina lodu, by podtrzymać temperaturę a nie rozwodnić koktajlu. Na wierzch połóż plasterek lub dwa pomarańczy, a resztę wykorzystaj do udekorowania każdego fletu. Serwuj.
TROPICAL PONCH VINHO VERDE

Doskonały pomysł na imprezy w większym gronie.

 Wyeksponuj w dużym słoju lub szklanej misce.

Składniki

- pół butelki Destalo Vinho Verde White - pół butelki Destalo Vinho Verde Red
- 1 pomarańcza

- 2 czerwone jabłka (posiekane)
- 2 łyżki soku z cytryny
- gałka muszkatołowa
- pół ananasa
- miód
- Kostki lodu

Instrukcja

 W dużym dzbanku wymieszać wszystkie owoce i pół łyżki miodu. Mieszaj energicznie, aby uwolnić soki. Dodaj lód i mieszaj dalej. Na koniec połącz obie butelki wina, najlepiej schłodzonego w temperaturze 10 ºC. Na koniec posyp gałką muszkatołową, aby uzyskać ciepły, ziemisty, pikantny aromat.
Minty Gin Vinho Verde

Orzeźwiający akcent świeżej mięty i wytrawność w jednej małej szklaneczce.

Idealne rozwiązanie na upalne dni!

Składniki

  • pół butelki Destalo Vinho Verde White
  • 250ml wody gazowanej
  • 50ml Gin'u
  • sok z połowy limonki lub cytryny
  • świeża mięta
  • oliwki
  • 1/2 łyżki miodu
  • kostki lodu

Instrukcja

Zmiażdżyć świeżą miętę lodem za pomocą moździerza i tłuczka i dodać pół soku z cytryny lub limonki. Wymieszaj Vinho Verde, wodę i gin w dużej szklance. Dodaj miód i wymieszaj. Na koniec dodaj do mieszanki posiekaną miętę z pokruszonym lodem.

Rossini Vinho Verde

Niech ogarnie cię róż pijąc tego orzeźwiającego drinka.

 Błogi stan spłynie na Ciebie w niedzielne popołudnie w hamaku z TYM drinkiem w ręku!

Składniki

  • butelka Destalo Vinho Verde Rose
  • 200g truskawek
  • 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
  • odrobina soku z limonki lub cytryny
  • kostki lodu
  • listek mięty i truskawka do dekoracji

Instrukcja

Zmiksuj 200g truskawek i cukier. Dodaj kilka kropel soku z cytryny do maceracji. Na koniec dodaj schłodzoną butelkę Destalo Vinho Verde Rosé. Wrzuć kilka kostek lodu do podtrzymania temperatury.

Sangria Vinho Verde

Vinho Verde Sangria, stworzony z myślą o wylegiwaniu się przy basenie, jest niskoalkoholowym napojem, lekkim, orzeźwiającym, którym można cieszyć się z przyjaciółmi i rodziną.

Składniki

  • butelka Destalo Vinho Verde Red
  • 1 pomarańcza (pokrojona w kostkę lub plastry)
  • 1 cytryna (pokrojona w kostkę lub plastry)
  • laska cynamonu
  • 1 czerwone jabłko (pokrojone w kostkę lub plastry)
  • 100g cukru brązowego
  • lód
  • mięta
  • szklanka wody gazowanej

Instrukcja

Upewnij się, że wszystkie składniki zostały schłodzone, zwłaszcza wino, które należy schłodzić do temperatury od 12ºC do 15ºC. Zacznij mieszać owoce z cukrem. Pozwól mu macerować, aby uwolnić jego naturalne cukry i smaki. Dodaj wino i wodę gazowaną, ale dopiero przed podaniem. Posyp trochę posiekaną miętą, aby nadać świeżości.

Sangria Destalo Vinho Verde drink