Dania z drobiu

Lekkie, białe mięsa grillowane lub smażone, nawet w towarzystwie sosów słodko-kwaśnych.

Owoce morza

Świeże krewetki, homary lub kraby z ziołami i przyprawami lub sosami maślanymi.

Ryby surowe, świeże lub solone

Czy to sushi, cała ryba, czy nawet tradycyjny portugalski dorsz, obie kuchnie świetnie łączą się z lekkim, kwaśnym białym winem, takim jak Vinho Verde.

Sałatki i dania wegetariańskie

Lekkich, delikatnych dań wegetariańskich nie można łączyć z ciężkimi, gęstymi winami, stąd lekkie, świeże i lekko cytrynowe białe wino Vinho Verde.

Świeże, lekkie
i frizzante!

Jasne, musujące młode wino z mocnymi owocami, uderzająco zielonymi nutami jabłka i cytryny. Świeży i orzeźwiający z żywym, kwaskowym finiszem.