Dania z drobiu
Lekkie, białe mięsa grillowane lub smażone, nawet w towarzystwie sosów słodko-kwaśnych.
Owoce morza
Świeże krewetki, homary lub kraby z ziołami i przyprawami lub sosami maślanymi.
Ryby surowe, świeże lub solone
Czy to sushi, cała ryba, czy nawet tradycyjny portugalski dorsz, obie kuchnie świetnie łączą się z lekkim, kwaśnym białym winem, takim jak Vinho Verde.
Sałatki i dania wegetariańskie
Lekkich, delikatnych dań wegetariańskich nie można łączyć z ciężkimi, gęstymi winami, stąd lekkie, świeże i lekko cytrynowe białe wino Vinho Verde.
Świeże, lekkie
i frizzante!
Jasne, musujące młode wino z mocnymi owocami, uderzająco zielonymi nutami jabłka i cytryny. Świeży i orzeźwiający z żywym, kwaskowym finiszem.